Interviews og bogomtale

 

 Håkan Stolfer om digtsamlingen Sanseguld

 



Meningen med livet, er livets røde tråd af sanseguld…



Sådan skriver ”Poeten fra Løkkegade” i digtsamlingen Sanseguld, om betegnelsen for den dyrebare skat vi alle indeholder: Intuitionen. Selv, fandt han meningen med livet, efter en længere periode med stilhed.


Svenskfødte Håkan Stolfer, sætter sig til rette i Ø-tv’s studie i Allinge. Med lyset fra tre lamper og flere kameraer, rettet mod sig, forbereder den 70årige - nyligt debuterede – forfatter, sig på at læse op fra sin digtsamling.


Den langsomste dame på Valby Langgade hedder digtet, der dedikeret og udtryksfuldt læses højt, til ære for lokalkanalens seere.

Tryllebundet, sidder jeg som vært. Stille og lyttende. Det ene ord tager det andet, mens mine tanker danner billeder, til lyden af Håkans rolige fortællerstemme.


End ikke en udefrakommende gæsts, vedholdende bank på studiets dør, forstyrrer oplæsningen, om end, jeg registrerer den. Håkan fortsætter til sidste strofe. Så løfter han blikket, og siger:

”Jeg havde egentlig tænkt mig at læse et helt andet digt i dag, men min mavefornemmelse sagde mig, at det her var det rigtige valg”. Det tror jeg, han havde ret i. For teksten var forståelig, hvilket er et godt udgangspunkt for modtageren, hvis man som jeg, ikke er så velbevandret i poesiens verden.


Intet er så skidt, at det ikke kan vendes til noget bedre. Af og til, kan det dog være svært at se hvordan og hvornår.


”Min kone var dansker, så derfor flyttede vi fra Sverige til København i slut 80érne” fortæller Håkan, der er født I Gøteborg, om dengang han forlod jobbet som bibliotekar, i sit hjemland.


Desværre, viste det sig umuligt for Håkan at få job som bibliotekar i Danmark, uanset, hvor mange ansøgninger han sendte. Bedre blev det ikke, da ægteskabet brast og skilsmissen efterlod ham med en efterhånden velkendt følelse af utilstrækkelighed, ikke mindst overfor de fire fælles børn, som han ønskede at forsørge bedst muligt.


Den ufrivillige pause fra jobmarkedet medførte en mindre identitetskrise, men stilheden gav samtidig Håkan muligheden for at lytte ekstra opmærksomt, til sig selv.

”Jeg udviklede mig meget intuitivt i den periode, og med tiden søgte venner og bekendte mine råd og vejledning i forskellige situationer, hvilket gjorde, at jeg en årrække kunne ernære mig som alternativ behandler”.


Livet i storbyen, var dog ikke det bedste for Håkan i længden. Efterhånden, udviklede han en udpræget sensitiv sans, der gjorde det ubehageligt og overstimulerende for ham, at være i Københavns fortættede miljø. Derfor, flyttede han til Bornholm, og har efterhånden boet i Gudhjem, i godt og vel, otte år.


”Mennesker, der regelmæssigt passerer mit hjem i Løkkegade, kender måske mine vers-kort som står frit tilgængeligt, udenfor. Det er egentlig en præsentation af mig selv og det jeg tilbyder som klartseende - eller clairvoyant om man vil - opsat i verseform, i stedet for, som en formel brochure”.

Den specielle evne, at hjælpe andre, til at få dét op til overfladen som sjælen allerede ved inderst inde, kræver en stærk intuition. Og netop intuitionen, har været en stor drivkraft i arbejdet med at genfinde sig selv og meningen med livet, hvilket Håkan skildre i digtsamlingen Sanseguld.


”Teksten kom til mig, og selv illustrationerne fandt vej gennem min pen, da jeg havde brug for dem” fortæller Håkan, der egentlig aldrig havde tegnet før og faktisk havde tænkt sig, at bede en professionel illustrator, om at udføre opgaven. Men det viste sig unødvendigt, for efterhånden som bogen fandt sin form, fandt flere og flere sirlige tegninger i farver, også frem til bogens sider.


”Venner og familiemedlemmer, har i årenes løb undret sig over hvorfor jeg skrev og tegnede, uden at offentliggøre noget. Men det ændrede sig pludselig en dag - efter 25 år - da jeg kunne mærke, at digtsamlingen var komplet”.


Med det sidste punktum sat, blev bogen sendt til tryk og udgivet på Håkans eget forlag, Aurum. Fortællingen, om en humoristisk filosof og mystikers syn på livet i verseform, så endelig dagens lys.


Sanseguld kan købes hos boghandler William Dam i Rønne, i Dagligbrugsen og Spar i Gudhjem, og gennem net boghandlere. Se programmet, hvor Håkan fortæller om sit liv og bogens tilblivelse på lokalkanalen Ø-tv Bornholm eller på Youtube. Programmet sendes i løbet af uge 46. Læs mere om forfatteren på www.stolfer.dk