Hvilken frilæsningsbog skal man vælge, når der skal øves læsning med børnene?


Her er nogle eksemplar på gode frilæsningsbøger, der hver især henvender sig til forskellige aldersgrupper og opnåede læsefærdigheder.


Som en rettesnor, er bøgerne udstyret med et Lixtal. Lix er en forkortelse for det læsbarhedsindeks, der angiver tekstens læsbarhed ved hjælp af en skala over gennemsnitlige ord pr. hele sætning samt procentdelen af ord, der består af mere end seks bogstaver

.

Til læsere på omkring 7 år, er et bud på en bog med lix 7, ponyserien Gry og Gloria fra forlaget Alinea. I bøgerne følges ponyen Gloria og hendes ejer Gry. Bøgerne indeholder opmuntrende illustrationer og er skrevet med stor skrifttype så de virker meget overskuelige. Derudover er der info om hvad de forskellige dele på hesten hedder, således at barnet lærer mere en blot at læse;

Gyldendals serie om fodbolddrengene fra Kystby Drømme og driblinger beskriver hvordan det er at være i støvlerne på hver enkelt spiller på et fodboldhold, lige fra angriberen Viktor, til spilleren der må sidde det meste af tiden på udskifterbænken. Bøgerne er skrevet med fodboldteknisk viden og er illustreret på en farverig og humoristisk måde. Lixtallet ligger på mellem 15 og 19 gennem hele serien.

For de fodboldinteresserede piger, kan anbefales Tøser der takler som har lixtal 16-17. Bøgerne er uden illustrationer.

De to bind om Ludvig og Leo der brænder skolen ned, er et godt bud til en frilæsningsbog for de lidt større børn. Der skal man blot være opmærksom på, at selvom der står ”LÆS LØS 7” på bøgene, er det ikke det samme som et lixtal. Ser man bag i bøgerne, står der nemlig at læs løs 7, svarer til et sikkert læseniveau og dermed et lixtal på mellem 15 og 22. Bøgerne der er skrevet af Palle Schmidt og Line Leonhardt, er fyldt med tempo og illustreret i tegneseriestil.


På sværhedsgraden derover, er Kennet Bøgh Andersens bøger om Antboy der handler om mobbe-ofret Pelle, der efter et bid af en tissemyre, forvandler sig til en superhelt. Bøgerne indeholder få illustrationer, til gengæld er der hele 9 bøger i serien. Første bind i serien ” Tissemyrens bid” Læs Løs 8, svarer til læsefærdigheder omkring 6. klasses niveau.


Er man ung/voksen, og har man udfordringer med at læse, så er bøgerne Udenfor United skrevet med netop dette hensyn i mende. De to bøger handler om Lasse, der gennemgår forskellige kriser på vej mod at blive voksen. Blandt andet det, at finde mening med livet og ikke mindst, at flytte hjemmefra. Bøgerne er også indtalt som lydbøger.


Lyt gratis til podcast med forfatter Birgitte Bregnedal, der har skrevet flere af ovennævnte bøger på Lindbloms.dk