Bogomtale og forfatterdialog med Gitte Søby Madsen om bogen:


Melorme i madpakken


”Får du fredagsguf derhjemme? Det gør Sol, men det er måske ikke lige den type guf, du kender hjemmefra. Sol får ikke vingummi, is eller popcorn. Nej, hun får tangboller og ristede græshopper, der knaser som chips.”


Byens forlag har udgivet bogen Melorme i madpakken, som er forfatter -og illustrator, Gitte Søby Madsens tredje bog.

Jeg spurgte Gitte, om hun ville svare på nogle spørgsmål, i forhold til bogen:


Hvad fik dig til at skrive bogen?


Gitte: Jeg ville gerne skrive en bog til, og om, klimabørn. Nogle af de børn, som vokser op og gør sig tanker om klimakrisen. 

Insekterne kom ind i billedet efter en tur i Økolariet, hvor min familie og jeg prøvede at spise græshopper og melorme, og så opstod ideen om en bloggermors velmenende forsøg på at leve klimavenligt ved at omlægge sin og datterens kost til insektmad. Den idé var Byens Forlag heldigvis med på.

 

Kan du forklare med dine ord, hvordan du håber man læser den -og hvem? 


Gitte: Jeg håber selvfølgelig, at børn vil få en god læseoplevelse. Jeg tænker, at børn vil opleve, at moren er lidt pinlig, men også se, at datteren, Sol, gerne vil hjælpe sin mor og i vid udstrækning bakker hende og hendes projekt op.

Samtidig håber jeg også, at den voksne medlæser vil se moren som mere end pinlig - en mor, der gerne vil gøre det godt, men også kan have svært ved at balancere sit eget projekt som instablogger med Sols behov. Og moren kikser jo faktisk lidt, hvor det bliver Sols "opgave" at hjælpe hende på fode igen. 

 

Hvor mener du, at grænsen går, og balancen skal findes mellem de gode intentioner og det frie valg hos vores børn, madmæssigt?


Gitte: Børn vokser op i en madkultur, som selvfølgelig er præget af nationale traditioner, men i høj grad også af familiens madvaner. 

Noget mad føles rigtigt, mens andet føles forkert at spise - det er i høj grad kulturelt bestemt. Vi rynker på næsen af insektmad, og det er de færreste herhjemme, der tænker “mad”, når myrerne finder vej ind i huset om sommeren, selvom myrer godt kan spises. Men andre steder væmmes man ved tanken om at spise flæskesvær eller drikke komælk til aftensmad.

Jeg mener i høj grad, at voksne har et ansvar for at introducere sunde og gode måltider og madvaner til børn. Men måske er det ikke altid det, der er indlejret i ens madkultur, som er det bedste for krop og klima. Det synes jeg godt, man kan reflektere lidt over. 

 

Jeg var selv enormt kræsen som barn og fik altid at vide, at jeg skulle spise op, ellers ville mine forældre hente “bollesprøjten”, så kunne jeg få maden kørt direkte ned i halsen. Det var selvfølgelig en joke. Men jeg tror stadig, der er en tilbøjelighed til at “tvinge” barnet til at spise den sunde kost, for bagefter at kunne belønne barnet med slik og søde sager. På den måde udtrykker vi jo også kærlighed og omsorg gennem mad. Vi belønner barnet med guf og ikke med grønt.

 

Hvad er din egen holdning til den mad du skriver om, og madkultur i det hele taget? -Er det fordi du selv godt kan lide at prøve nyt, eller?

 

Gitte: Jeg er optaget af madkultur og -industri, og hvordan mad knytter sig til identitet. Men i virkeligheden er jeg ikke noget stort madøre. Jeg forsøger at lave ordentlig mad til familien. Men det er ikke sådan, at jeg har en gourmetkok eller medblogger gemt i maven. 

Vi har selvfølgelig “leget” lidt med insektmad i forbindelse med tilblivelsen af bogen. Det startede som research: Hvordan lugter insekter? Hvordan smager de? Men det har udviklet sig, og nu synes vi, det er sjovt at eksperimentere og lege med. Kan vi rent faktisk lave mad med melorme, som hele husstanden tør spise og kan lide at spise? Min 6-årige søn er den største skeptiker, men min 9-årige datter er meget mere modig. 

 

Hvilket emne bliver din næste bog om?

 

Gitte: Allerede den 12. april udkommer min næste bog, “Danmarksgården” hos forlaget Grønningen1. Det er en ungdomsroman, som jeg har skrevet sammen med min kollega, Tobias Cadin. Den fortæller historien om nogle 9.klasses-drenge i et socialt boligområde. Bogen er primært henvendt til etniske minoritetsdrenge, som ofte ikke føler, at de har litteratur, de kan spejle sig i. Bogen er skrevet med afsæt i de unges egne sprogblomster, og de unge er selv blevet inddraget i arbejdet med bogen. Jeg har fx haft flere elever til at læse “korrektur”. Det har været mega fedt at kunne inddrage dem i det.

 

Melorme i madpakken Pris kr 189,00. Sideantal: 65 incl. bageopskrifter


Om forfatteren: Gitte Søby Madsen bor i Skovlunde med sin familie. Hun er uddannet gymnasielærer og udover at skrive, tegner hun også. Hun voksede op som en kæmpe kræsenpind, med hang til havregryn og hvidt brød. I dag, spiser hun det meste, og kalder sig selv for en #MiddelmådigMadmor. Tidligere udgivelser: Rex rejser rundt og Hvordan får man nye forældre?