Solskin og parmesan er skrevet af svenske Christoffer Holst og udgivet på dansk af forlaget Flamingo, som er en del af Gyldendal gruppen.


I bogen følges en lille gruppe mennesker - der i hver sin alder og livssituation - tilmelder sig dét der skal blive et fælles udgangspunkt og handlingsforløbet i romanen: Et madlavningskursus i Italien.


Desværre, ender gruppen med at måtte indlogere sig på et svensk pensionat, i stedet for under den italienske sol!

Køkkenassistenten Hilda, der har sparet sammen til turen et halvt år ved blandt andet at opvarme frostmad i en børnehave, beslutter sig skuffet for at få det bedste ud af kurset alligevel. Rasmus, en glemt popstjerne, der helst vil ligge og se tv på sofaen dagen lang, magter ikke at forholde sig til virkeligheden udenfor stuens fire vægge, og træder kun modvilligt til, da søsterens veninde melder afbud til turen.


Sammen med de øvrige deltagere og den hemmelighedsfulde rejseguide Paula, udforskes det italienske køkkens grundprincipper i en lille svensk kystby, og relationerne blomstrer i takt med gruppens kulinariske formåen

Forenet i passionen og fællesskabet omkring mad og vin, finder hovedpersonerne fornyet mening med livet. Nogle, bliver modige nok til at følge deres hjerte, sanserne og intuitionen til en ny fremtid, mens andre gør op med fortiden.


Solskin og parmesan er en feel good-roman om at turde tage de chancer livet byder os -tilsat et drys af romantisk spænding- og et gran af svigt. Omdrejningspunktet er kærligheden og de spor den sætter i os, når vi mister. En fortælling om at tabe sig selv i livet og genvinde balancen, selvtilliden og håbet samt tilgive skyld, skam og afsavn.


Om forfatteren: Christoffer Holst, er på trods af sin unge alder (31 år) allerede en etableret herre i svensk skønlitteratur. Han arbejder til daglig som redaktør på et forlag og ser sig selv som en ”uforbederlig romantiker, der ville ønske at livet var lidt mere som på film. Eller i bøger.” Derfor, har han selv skrevet tre af slagsen, hvoraf to af dem har været nomineret til årets feel good-roman i Sverige.


Jeg har fået lov at stille Christoffer nogle spørgsmål, læs svarene her:


-Hvordan er det at være en yngre mandlig forfatter i feel good genren, der ofte er præget af kvindelige forfattere? 


Många frågar faktiskt det, och sanningen är att jag sällan tänker på det. Jag har ju både läst och skrivit i den här genren länge, och också innan jag själv blev utgiven författare. Den har alltid talat till mig. Även om feelgoodromaner oftast handlar om kvinnor och skrivs av kvinnor är historiernas fokus alltid hopp och att våga saker som människa. Och det budskapet går ju faktiskt bortom kön. Men man ska aldrig heller förringa att det är kvinnor som gjort genren framgångsrik, både när man tänker på författare och läsare. Det är coolt. 


 -Hvilke forfattere/mennesker har inspireret dig til selv at skrive og hvor finder du inspiration til handlingen i dine bøger?  


Jag ser mycket upp till brittiska författare som Veronica Henry, som kan skriva vackra miljöer så att man aldrig vill sluta läsa. Men jag hämtar också mycket inspiration från filmer. Se bara på Nora Ephron, romantiska komediers gudmor, som är briljant på dialog. När det kommer till handlingen i mina böcker föds de dock ofta ur platser. Jag reser mycket, gärna runt i Sverige, och ibland hittar jag bara ett ställe som jag känner att jag måste skriva om. Så var det med Öregrund i Solsken och parmesan. 


 -Er der flere bøger på vej fra dig, og kan du afsløre lidt om hvad der er i vente for os læsere?  


Absolut, just nu skriver jag en fristående feelgoodroman som kommer på svenska nästa vår. Den handlar om krogbranschen på 80-talet och nutid. En historia full av familjehemligheter och kärlek – och massor med mat givetvis!


-Hvilken bog tager du selv med på ferie i år? 


Jag funderar på om jag ska ge mig på Lucinda Riley. Alla har ju läst hennes böcker utom jag. Och så en krönikesamling av Ruth Reichl, en av mina favoritskribenter inom mat!