Sur for en sikkerheds skyld -Om hvordan man bevæger sig i retning af at være ”livsglad med vilje”.


Bogen Sur for en sikkerheds skyld, er en samtalebog mellem forfatteren Mikael Kamber og podcaster Eric Ziengs, baseret på de seneste 20 års forskning i positiv psykologi.

Bogen henvender sig til alle, der forsøger at finde frem til en sund balance mellem muligheder og trusler. Den giver konkrete metoder til hvordan du skruer ned for negativiteten og håndtere bekymringer bedre, ved at fokusere på det du reelt har kontrol over, såsom tanker og handlinger, fremfor, at stirre dig blind på størrelser som velstand, karriere og status, som er noget der kan forsvinde, før du aner det.

Udgangspunktet for positiv psykologi, er ifølge forfatteren, at vi ikke kan kontrollere alt, hvad livet bringer, men at vi kan øve os i at kontrollere, hvordan vi reagerer på det, som livet bringer.


Eksempel fra bogen:


”Du kan ikke undgå, at der er ting, der stresser og distraherer dig. Men du kan vælge, om du vil tjekke din mobiltelefon fem gange i timen. Du kan ikke undgå, at der er kø i supermarkedet. Men du kan vælge om du vil hidse dig op over det. Du kan ikke gardere dig mod sygdom. Men du kan vælge, hvordan du passer på din krop. Og du kan ikke lave om på at du skal dø. Men du kan vælge, hvordan du vil bruge dit liv, mens du har det”

Uddrag fra bogen:


Mikael: (Taler om Coronaens indvirkning og har lige nævnt, den usikkerhed krisen bragte med sig. Han nævner nu, nogle positive aspekter)

Vi fik både tid og anledning til at reflektere over den måde, vi lever vores liv på. Undervejs har vi stillet os selv nogle interessante spørgsmål: ” Bøhøver vi egentlig have så travlt i hverdagen? Behøver vi alle de ting, vi normalt går og køber? Kunne vi vise hinanden mere omsorg og hensyn?

Hvis vi på få dage kunne vende hele samfundet på hovedet i mødet med en pandemi, kunne vi mon så også udvise en lignende handlekraft overfor f.eks klimakrisen?” Den slags spørgsmål stiller man sig sjældent i hverdagen, men under Coronakrisen er de dukket op. Jeg tror, mange har oplevet, at det har været frugtbart. En krise er ikke kun en krise. Den er også en gave, fordi den giver os nye perspektiver. Og Coronakrisen har givet os nyttig træning i at tænke på den måde, som sindsrobønnen anviser: ”Giv mig sindsro til at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre..” (..mod til at ændre de ting jeg kan, og visdom til at se forskellen.red)

-Når man tænker sådan, frigør man energi til at leve sit liv og tage ansvar for det.


Eric: Jo, men det er også nemmere sagt end gjort, er det ikke? Jeg tror, de fleste på et eller andet tidspunkt har forsøgt at lægge deres bekymringer til side og tænke på noget andet. Tit er det jo næsten umuligt. De samme tanker bliver bare ved med at køre rundt og rundt, og de vokser sig bare større og større. Det er lidt som den der med at sige: ”Du må ikke tænke på en elefant, du må ikke tænke på en elefant..” Jo mere man siger det, jo mindre bliver man i stand til at tænke på andet end lige netop elefanter.


Bogen giver bud på, hvordan man kan omdirigere sine tanker, hvis man er villig til at arbejde med processen og acceptere, at vaner ikke ændres på kommando og at problemer ikke forsvinder ved et trylleslag.

Bagerst i bogen, er der henvisninger, så man kan finde frem til mere viden om de metoder og emner, der omtales i bogen.